Това ни отрежда едно от последните места в ЕС, каза още тя

Към 12 януари 2022 г. в страната са приложени 3 911 536 дози ваксини. Постигнатият ваксинационен обхват в страната е над 30%, което ни отрежда едно от последните места в ЕС. Това заяви по време на заседание на Комисията по здравеопазването здравният министър проф. Асена Сербезова.

22 области у нас - в тъмночервената зона

„Ваксинацията наистина трябва да е доброволна, трябва да се подобри кампанията и комуникационните канали. Информацията трябва да бъде на достъпен език. Относно скъсяването на интервала между втората доза и бустера от 6 на 3 месеца – в момента сме напът за изготвяне на нова комуникационна стратегия, която ще бъде насочена към опита на хора, които са се ваксинирали са били с хронични заболявания, бременни жени, които са родили здрави деца и хора с пост-COVID синдром. Част от хората имат опасения по отношение на определени ваксини, затова ваксинационният обхват трябва да се разшири“, уточни министърът.

Тя припомни, че се предприемат действия за изготвяне на Национален оперативен план за борба с COVID-19, който ще бъде представен днес. Запазват се и мерките на областно ниво. „Направили сме и математически модел на базата на тези данни. Идеята е да имаме предвидимост преди да бъдат обявени мерките. Заетостта на леглата за пациенти на интензивно лечение се следи на ниво област. Има области, в които заетостта са 47, има и такива, в които е 70. Подходът трябва да бъде специфичен, за да не се получи претоварване в една област”, добави Сербезова.

COVID-19: Расте процентът на положителните проби

По думите й правителството е приело програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, която цели да подкрепи всички клиенти. Тя е с компенсаторен ефект. „С постановление от ноември 2021 г. са одобрени допълнителни разходи, които са в размер на 10 млн. лв. за субсидии на лечебни заведения за болнична помощ. В края на 2021 г. сключихме договори с 196 лечебни заведения за предоставяне на допълнителни средства. Тези средства бяха преведени на лечебните заведения в края на миналия месец“, подчерта проф. Сербезова.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС