Традицията повелява около тях да се играе обреден танц

Тази вечер в много села в Пернишко кукерските групи запалиха ритуалните огньове. Под знака на пандемия за втори път, хората посрещат традиционния празник „Сурва". С наричания за спасение от коронавируса маскирани жители на региона възвестяват началото на новата сурвакарска година. Със силен звън на маски, хлопки и огнен танц сурвакарите гонят злите сили. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В село Ярджиловци най-големият зимен празник в областта вече започна. В 19 часа на площада беше запален ритуалният огън. Традицията повелява около него да се играе обреден танц. Групата от кукери около огъня се състои само от мъже. Те имат водач, който се нарича бюлюкбашия. Всички кукери се превъплъщават в различни роли. Сред характерните персонажи са мечкар, кум и младоженец. Специално в това село официално Сурва ще бъде посрещната утре, а тази вечер се провежда надсвирване с чанове. Сурвакарите вярват, че колкото по-силен е звънят на хлопките, толкова по-далеч остават злите сили.

Фестивалът "Сурва" се проведе в София (ВИДЕО)

Антоан е зад маска на кукер. Той най-малкият син от семейство Стойневи. Подготовката му започна 30 минути по-рано. За да се облече подобаващо за „Сурва" му помага неговият брат. Казва, че в района наричат кукерите „мечкари”. „Традиционното облекло на мечкарите са обработени овчи кожи. Останало е от едно време като обичай да ходим с овчи кожи", разказва Петър Стойнев.

Предпоследната стъпка към трансформацията на Антоан като мечкар е да му сложат чановете.

Семейството разполага със собствена работилница за кукерски облекла. Най-голямо внимание отделят на маските. Тази за Антоан е специална, защото е правена дълго за него и е от изцяло естествени материали. „Маската трябва да е страшна. Да всява респект", казва Петър Стойнев.

На „Сурва" мечкарите са най-желаните гости. „Къщите се обикалят за здраве и берекет. Попът благославя, пресъздава се сватба, мечкарите дрънкат", добавя Стойнев.

„Всичко това се прави само от мъже. Отскоро започнаха и доста жени да влизат на „Сурва", но по принцип това е мъжки празник", казва майката на Антоан и Петър  - Димитрина Стойнева.

Кукери тръгват по къщите в Старозагорско

В условията на пандемия обаче празникът в село Ярджиловци се е променил, казва Стойнева, която участва в организацията на празника.

„Приканваме всички, които ще идват, да бъдат с маски. Да има някакво отстояние един от друг. Променихме се, може би и ние. Станахме по-предпазливи", споделя тя.

Според семейство Стойневи, в Ярджиловци традициите на  „Сурва" се пазят най-ревностно. И пак според традициите - мечкарството се предава от поколение на поколение. „Брат ми за първи път ме изкара на „Сурва" на три годинки. Доста крехка възраст”, разказва Антоан.

Мечкарите ще започнат да обикалят по къщите утре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.