В програмата й ще има новини, авторско и фолклорно предавания

В деня, когато отбелязваме ромската Нова година – Банго Васил, в Тетевен стартира първата ромска телевизия у нас.

ПОДСТРИЖКА СРЕЩУ КНИГА: Как българин се реализира на Острова

„Новините ни ще бъдат от 18 ч. Цял ден ще събираме истории и вечер ще ги разказваме”, каза Бисер Петков, управител на телевизия Pronet.media. Освен новинарските емисии, в програмата на медията ще има авторско и фолклорно предаване.

„Основната аудитория ще бъде ромската общност, а мисията – обществото да разбере, че има и образовани роми, противно на всеобщото схващане”, допълва Петков.

Ромската телевизия е с екип от седем души – водещи, оператори и монтажист. Първото й предаване е тази вечер.

„Това е медия, която ще бъде насочена към ромската общност, но тя няма да се различава от останалите. Това не означава, че ще се капсуловаме само за ромите. Имат совите примери за подражание, ромите имам предвид. Те имат своите образовани хора и хора, които могат да бъдат пример, а и самата общност да разбере, че има такива хора”, казва Петков.

Плътно зад Бисер Петков е и неговия син, който ще е оператор в телевизията. Той е само на 18 , но снима от пет години. Сватби.

 „Различно е. Сериозно го приех. Снимаме и сватбарски неща, но е различно на терен – студио и на терен – сватба”, споделя Божидар Иванов.

В екипът на ромската телевизия не всички членове са от тази общност. Като Глория, която ще чете новините.

„В момента уча висше образование. Безработна съм и чичо Бисер ме покани да бъда водеща и аз приех да направим нещо различно за нашия град”, обясни Глория Божкова.

Ромската телевизия ще се излъчва в социалните мрежи веднъж седмично, като освен новини ще има и политематични предавания, които засега ще са на запис, с тенденция да бъдат на живо.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.