Възможно е общественото недоволство да се увеличи, смята социологът Светлин Тачев

Необходимо е Кирил Петков да стане премиер на действието и да поема отговорност за решенията си. Това мнение изрази в ефира на "Денят на живо" журналистът Валерия Велева. По думите й един месец управление се оказва недостатъчно за новата власт. 

"Бойко Борисов продължава да завладява и да не се отказва от своето лидерско положение като опозиционер и като лидер на ПП ГЕРБ. Важно е Петков да си извоюва лидерството, да направи постъпки, с които да го докаже. да покаже, че страната има истински лидер, който е решил даден проблем. Лидер, на който му пука за хората. Борисов беше лидер на действията, Петков също трябва да стане такъв", обясни тя. 

Борисов за оставката на Цацаров: Кметовете на ГЕРБ ще си отдъхнат

Сходно мнение изрази и социологът от "Гапъл интернешънъл" Светлин Тачев. Той уточни, че новата власт започна управлението си в безпрецедентна криза. 

"ГЕРБ едва ли биха целяли да свалят кабинета и да търсят начини за влизане отново във властта. Позицията, в която се намират в момента, им е удобна", каза още той. 

Тачев обърна внимание и на протестите, организирани от ПП "Възраждане". По думите му общественото недоволство е възможно да се разшири в следващите седмици.

"Важно е да се обърне внимание на това, че протестът беше политически, а не обществен. Възможно е да се разширят протестите, с оглед на това, че и ресторантьорите планират изразяване на своето недоволство. Нямаше обаче масовост на този протест, най-вече защото хората са уморени от серията избори. Притесняват се, че е възможно, ако бъде свалено правителството, това да доведе до връщане на ГЕРБ на власт", коментира още той. 

След среща: Петков отказа на „Възраждане” отпадане на зеления сертификат

Във връзка с проведената среща между премиера Кирил Петков и представители на ПП "Възраждане" Валерия Велева допълни, че подходът на министър-председателя в тази ситуация е правилен. 

"Дори това да е печелене на време, напрежението трябва да се свали и то чрез диалог. Не може да се върви само с противоречие. Това, което Петков прави е добро, възможно е да е печелене на време, но дори така носи позитиви, защото сваля напрежението", каза още тя 

Светлин Тачев добави, че ходът на премиера е печелене на време. 

"Цялата ситуация във зелените сертификати, които бяха въведени от служебното правителство, бяха за да печелят време. Така здравните власти си измиха ръцете", каза още той. 

Във връзка с множеството нови назначения на важни държавни позиции и евентуалното предлагане на Симеон Дянков за шеф на БНБ Валерия Велева коментира така:

"Всяка структура и всяка формация ще си държи на своите хора. Очевидно е, че има търкания между "Дондуков 1" и Дондуков 2". Не мога да допусна, че Дянков би заел поста. Ако наистина това е кандидатура на Прокопиев, това не би било добър атестат за новото управление. Кадър на ГЕРБ да стане шеф на БНБ ще бъде голям гаф за управляващата коалиция", каза още журналистът. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.