Тя е близо до това да стане най-младата жена, извършила самостоятелен околосветски полет

Едно младо момиче от Белгия е напът да счупи световен рекорд на Гинес. Зара Ръдърфорд е близо до това да стане най-младата жена, извършила самостоятелен околосветски полет. Дни преди да завърши обиколката си по света тя кацна и в България.

Зара Ръдърфорд е 19-годишно белгийско момиче, решило да търси нови хоризонти. Датата е 18 август, а мястото – малко летище в Белгия. Зара се готви за полет с ултралек самолет и то сама в кабината. Поставя си цел – да обиколи света за шест месеца, като прелети през 52 държави на 5 различни континента.

Британец на 18 години е най-младият пилот, обиколил сам света (СНИМКИ)

Малко преди Нова година достига до Индия. Минава през Саудитска Арабия, Египет и Гърция, а днес кацна и у нас. „Била съм и преди в България. Идвала съм на ски в Банско“, каза Ръдърфорд.

За околосветското си пътешествие почерпила вдъхновение от първата жена, прелетяла над Атлантическия океан – Амелия Еърхарт. „Това, което е направила, е невероятно трудно. Да пътуваш по света без GPS и без да знаеш какво вещае времето. Това е плашещо“, коментира Зара Ръдърфорд.

Но и условията за нея не са много по-различни. Тя разчита на интуицията си и на крехкия си опит като летец. А това я е поставило в опасност, докато лети над Сибир. „Беше много студено. Притеснявах се, че двигателят на самолета ми ще замръзне. При минус 35 градуса не знаех колко време ще мине преди да дойде помощ, ако се случи нещо. Бях много нервна“, разказва Ръдърфорд.

Новите рекорди в Книгата на Гинес за 2022 г. (ВИДЕО)

Един от спонсорите на белгийката е известният британски предприемач Ричард Брансън, но до нея стои и българин, решил да я спонсорира, защото със Зара вярват в една и съща максима.

„Всеки един човек може да постигне много повече, отколкото самият той очаква. Това важи за всички хора. Тя смята така и аз съм съгласен с нея“ , казва Димитър Димитров.

Българският флаг също е изобразен на самолета на Зара. „Това е реклама за България“, категоричен е Димитров.

До броени дни Зара ще счупи световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама със самолет. Преди да се завърне в Белгия обаче трябва да посети Словакия, Чехия и Германия. Поставя си и следваща голяма цел. „Искам да постъпя в университет и да придобия степен по инженерни науки. Голямата ми мечта е да стана космонавт”, казва Ръдърфорд.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.