Някои го карат по-леко, други стигат до болница, обясни лекарката

Омикрон протича по-леко, но данните са от страни, в които има много ваксинирани. Именно това е причината да протича по-леко. Това обясни в предаването „Събуди се” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на УС на БЛС.

„Цели семейства – от най-малкия до най-големия, са положителни в момента. Имаме много положителни деца, много карантинирани. При предишните варианти не сме имали толкова много деца”, заяви д-р Николова.

Близо 7000 са новите случаи на коронавирус у нас

И обясни, че някои от най-малките пациенти го карат съвсем леко, но други стигат и до болница.

„За да защитим децата, трябва да се ваксинираме. Начинът да се справим с тази инфекция е ваксината”, категорична е д-р Николова. И отново настоя, че основната разлика за това дали сме с или без ваксина, е в това как ще изкараме заразата, ако се разболеем.

Д-р Николова каза още, че работата на общопрактикуващите лекари и в COVID зоните в момента е изключително много.

„Има много стрес и много болни”, заяви Николова. Тя предупреди, че може да се стигне до недостиг на лекари, тъй като много от тях се разболявали, а други се пенсионирали и приключвали с работата.

А как да различите COVID от сезонния грип - вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.