Починалите с COVID-19 за последните 24 часа са 80

6863 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Направени са 41 084 теста. Това прави 16,7% положителни проби.

76,2% от случаите за изминалото денонощие са при неваксинирани. Починалите с COVID-19 за последните 24 часа са 80. В болница са настанени още 554 пациенти. Общо хоспитализираните са 5190, от които 578 - в интензивни отделения.

Излекуваните за денонощието са 2289.

Д-р Николова: Има много заразени с Омикрон деца

Лекари предупреждават, че цели семейства са заразени, увеличава се и броят на болните деца. На този фон в областите, които предстои да навлязат в четвъртия етап, според Националния план за борба с пандемията, се подготвят нови мерки. А натискът върху личните лекари вече е много сериозен.

Общопрактикуващи лекари от столицата алармират, че вече са на прага на силите си, въпреки съществуването на COVID зоните. По данните Омикрон засяга и много деца, като при повечето протича леко. Въпреки това, не липсват и деца, които се налага да бъдат настанени в лечебни заведения.

Омикрон протича по-леко в страните с висок процент ваксинирани, обясни д-р Гергана Николова. В България към момента все още се събират данни за хода на заболяването.

„Основно са пациенти, които не са ваксинирани. Цели семейства - от най-малкия до най-големия, са положителни”, заяви д-р Николова.

За разлика от предишните щамове наблюденията са, че Омикрон засяга много деца.

„Имам такива, които са в по-леки форми, има такива, които са с няколко дневна температура, има и такива, които по 10 дни лекуваме, за съжаление има и деца, които стигат до болница”, обясни д-р Николова.  

Болните пациенти нарастват и заради наличието на сезонен грип, който за разлика от COVID е с доста бързо начало.

„Изведнъж ме втриса, изведнъж започва всичко да ме боли, вдигам температура 39 градуса, започват да ми текат очите. COVID върви бавно и постепенно, лека-полека”, обясни д-р Николова.  

Въпреки наличието на COVID зони, част от общопрактикуващите лекари признават, че натовареността към тях не е по-малка. Според  д-р Николова ваксинацията остава единственият начин да се спре натискът към здравната система, а пациентите да не стигат до болница.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.