Хиляди антиваксери протестираха вчера Париж и други градове против закона

Френският парламент одобри окончателно, с последно гласуване на депутатите, проектозакона, въвеждащ ваксинационни паспорти, които правителството иска да въведе възможно най-бързо заради епидемията от COVID-19, предаде БТА.  Текстът беше одобрен от долната камара с 215 гласа "за", 58 "против", 7 депутати се въздържаха. Вчера той вече получи одобрението на Сената.

Депутатите социалисти планират да се обърнат към Конституционния съвет, за да гарантират, че проектът гарантира спазване на основните свободи. Това може да отложи с няколко дни встъпването му в сила, отбелязва АФП.

Новият закон изисква представянето на свидетелство за ваксинация за допускане в ресторанти, кафета, кина и влакове, пътуващи на големи разстояния. В момента неваксинираните могат да бъдат допускани с негативен COVID тест.

Правителството се надява, че новият документ ще помогне за ограничаването на броя на пациентите в натоварените френски болници, без да се налага нов локдаун, който би нанесъл и тежък удар на икономиката, отбелязва Асошиейтед прес. Над 76 на сто от леглата в интензивните отделения са заети от пациенти с коронавирус, много от които са неваксинирани, а около 200 души умират всеки ден.

Близо 78 на сто от населението на Франция е изцяло ваксинирано. Президентът Еманюел Макрон заяви този месец пред в. "Паризиен", че иска да направи живота на неваксинираните толкова сложен, че да се ваксинират, припомня Ройтерс.

Хиляди антиваксери протестираха вчера Париж и други градове против закона, но броят им спадна рязко в сравнение с предишната седмица. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.