С 10% се е повишила имунизацията на възрастовата група, след като тя стана задължителна

Деветдесет процента от жителите на Гърция, навършили 60-годишна възраст, са се ваксинирали срещу коронавируса или са си запазили час за ваксинация, съобщиха източници от правителството, предаде АНА-МПА специално за БТА.

Ваксинациите в тази възрастова група са се повишили с 10 процентни пункта, след като наскоро тя стана задължителна за тях, отбелязват източниците. Общо 2 761 838 души над 60 години са ваксинирани досега, а 217 хиляди от хората в тази група са получили доза от ваксината от 30 ноември насам.

Източниците посочват, че срокът за запазване на час за ваксинация за гражданите над 60 години изтича в полунощ на 16 януари, събота, и няма да бъде удължаван. В понеделник компетентните власти по гражданските регистри ще започнат да изготвят окончателния списък на неваксинираните хора над 60-годишна възраст, които ще бъдат глобени с 50 евро за януари, за половин месец, и със 100 евро за всеки следващ месец.

Има обаче известни изключения за гърците в чужбина и за онези, които са получили право на изключение от медицинските комисии по причини, свързани със сериозни алергични реакции и потвърдени алергични състояния.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА