Самолетите са доставили преносими противотанкови управляеми ракети

Великобритания изпрати три самолета с оръжия в Украйна, след като министърът на отбраната Бен Уолъс съобщи за такива доставки преди ден. Това съобщи украинското списание "Фокус".

Според изданието след съответното решение на Министерството на отбраната на Обединеното кралство в понеделник, в Украйна са пристигнали два кораба с оръжие от Лондон.

"Трети самолет с противотанкови оръжия кацна в Киев тази сутрин", твърди изданието.

Смята се, че самолетите са доставили противотанкови системи NLAW - преносими противотанкови управляеми ракети.

Украинската прокуратура поиска задържане на Порошенко

Предишния ден министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви, че Великобритания предоставя нов пакет за сигурност, за да укрепи отбранителните способности на Украйна. По-специално Лондон ще достави леки противотанкови оръжия за отбранителни цели поради ситуацията с предполагаемото съсредоточаване на руски войски в близост до границите на страната.

Освен това той добави, че "малък брой британски войници" първоначално ще се обучават в рамките на мисията ORBITAL на британски военни инструктори. Министърът подчерта, че оборудването не представлява заплаха за Русия, тъй като е отбранително оръжие с малък обсег на действие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.