Съответният проект за законови поправки вече е разработен от правителството

Правителството на Молдова се готви да увеличи компенсациите за централизирано отопление в градовете заради поскъпването на газа, предаде ТАСС.

Съответният проект за законови поправки вече е разработен от правителството, съобщи днес премиерът Наталия Гаврилица.

Ако през ноември и декември компенсирахме 67 процента от увеличението на тарифите, то през януари ще компенсираме 80 процента, каза премиерът.

Извънредно положение в Молдова заради енергийната криза

Освен това обемът топлоенергия, обхванат от компенсацията, се увеличава от 1 до 1,5 гигакалории. По този начин максималната сума на компенсациите за сметките за топлоенергия ще нарасне от 450 до 815 леи (над 45 долара) месечно, допълни Гаврилица.

След двукратното поскъпване на руския газ в края на миналата година молдовското правителство компенсира около 30 процента от разликата в цената. Тази помощна мярка обаче обхваща потребление в обем 150 куб метра месечно и гражданите плащат сами сметките за по-големи количества.
Националният енергиен регулатор по-рано одобри увеличаване на тарифите за домакинствата от 4,2 до 11,08 леи (0,6 долара) за 1 куб метър газ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА