Властите съветват шофьорите да тръгват подготвени на път

Проходът на Републиката е един от най-коварните пътни участъци у нас, заради високата си надморска височина и множеството усойни места. Довавяйки към това и интензивния трафик, трасето се превръща в предизвикателство за водачите.

Катастрофа затвори Прохода на Републиката

„Това е най-пряката връзка между Северна и Южна България/ От Областното пътно управление и АПИ поддържаме добри условия за преминаваме през прохода. През зимния сезон обаче водачите се оказват неподготвени за условията тук. Има редица предпоставки за т.нар. „черен лед”- ниската температура на асфалта, в комбинация с мъгла и голяма влажност, създава филм върху пътя, който крие рискове”, обясни директорът на ОПУ-Велико Търново инж. Венцислав Ангелов.

Призовават се водачите да шофират внимателно, съобразявайки се със зимните условия на пътя.

„Имахме ситуация при един от последните снеговалежи. Два автомобила самокатастрофираха в Прохода на републиката. Оказа се, че са с летни гуми”, допълни Ангелов.В участъка се извършва 24-часовео обследване на пътя, като се извършва непрекъснато опесъчаване, дори и без снеговалежи.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.