Това обяви министър-председателят на страната

Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви, че правителството му се е отказало от плановете за задължителна ваксинация срещу COVID-19, за да не засилва разделението в обществото, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Правителството взе решение, че в Чехия няма да има задължителна ваксинация срещу COVID-19", каза Фиала на пресконференция. „Това не променя нашата позиция по отношение на ваксинацията. Тя несъмнено е най-добрият начин за борба с COVID-19, но не искаме да задълбочаваме разцепленията в обществото", заяви той.

Чехия намали карантината за болни от COVID-19

Фиала каза, че неговото десноцентристко правителство не вижда причина да въвежда задължителна ваксинация, каквато предишните управляващи в Чехия планираха в някои сектори.

През декември предишното правителство разпореди от март 2022 г. да бъде въведена задължителна ваксинация за персонала в болниците и старческите домове, за полицаите, военните и някои други професии, както и за хората над 60-годишна възраст. Това доведе до протести.

Новото правителство отмени разпоредбата. Промяната в политиката става в момент, в който Чехия регистрира върхови равнища на заразяване с коронавирус.

Протест срещу задължителната ваксинация в Прага

От Здравното министерство заявиха, че вчера са регистрирани 28 469 нови случая, което е най-големият дневен брой заразявания в страната от началото на пандемията.

В същото време е отчетено намаляване на хоспитализациите - вчера те са били 1635 в сравнение с 1761 предишния ден. Правителството на Фиала съкрати сроковете за карантина и изолация и нареди задължително тестване на работниците в компаниите от тази седмица.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА