Това ще се случи на заседание на Областния кризисен щаб

Отново над 20% нови заразени с COVID-19 у нас за последното денонощие. Увеличава се и натискът върху лечебните заведения.  От образователното министерство днес ще съобщят с колко ще бъде удължена междусрочната ваканция за учениците. Министър Денков предлага тя да е една седмица. Заради високата заболевамост редица области затегнаха мерките и пращат големите ученици вкъщи.  

Нови мерки ще се обсъждат и в София. Експертите ще обсъдят предложенията на заседание на Областния кризисен щаб. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция - Данчо Пенчев, предлага големите ученици да преминат на ротация, редувайки онлайн и присъствени часове. Очаква се първи вкъщи да си останат децата от 5-ти, 6-ти, 8-и, 9-и и 11-и клас.

Обсъждат сериозно затягане на мерките в редица области

И още нови мерки - вечерен час до 22 часа за заведенията за хранене и развлечение. Възможно е обектите да бъдат и с намален капацитет до 50%. Вчера от бранша се заканиха, че ще бойкотират мерките и няма да затворят нощните клубове.  

 

 

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коралов заяви за "Твоят ден", че ако се приемат такива решения, вероятно те няма да се спазват, тъй като отдавна малкото работещи заведения го правят само със зелен сертификат и нови ограничения няма как да се приемат.

Репортер: Димчо Йорданов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.