Държавата затваря единствения ваксиниран бизнес, смятат от бранша

Два часа продължи извънредната среща на собствениците на заведения. На нея бяха обсъдени новите антиCOVID мерки в София и беше взето единодушно решение – бойкот на заповедта, ограничаваща работата им. 

От бранша решиха, че продължават работа протестно, а ако бъдат проверявани са готови на протести на жълтите павета. Причината за бойкота е основно вечерният час, с който на практика нощните заведения няма да могат да работят.

Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България и Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията заявиха, че държавата уронва престижа на бранша и му нанася непреодолими финансови загуби. Те бяха категорични, че ще заведат искове срещу България заради въпросната заповед, ограничаваща капацитета за работа на заведенията до 50% и налагаща вечерен час до 22 ч.

За собственика на столичен бар Евгени Зумпалов - новите мерки биха означавали загуба на персонал, а в най-лошия случай - фалит.

Собствениците на нощни заведения се срещнаха извънредно

„Обявяваме гражданско неподчинение. Ще работим протестно, мирно и кротко, но ако ни принудят, ще излезем на улицата”, категорични са от бизнеса. Те обясниха, че вече са имали среща със здравния министър Асена Сербезова, на която заявили несъгласието си с това, че ограничението, което се налага, не е еднакво за всички – особено за държавната администрация.

„Държавата трябва да има адекватен вариант, по който да ни компенсира, защото затваря единствения ваксиниран бизнес”, казаха още Зумпалов и Петров.

„Нашият персонал е 85% ваксиниран, което няма никаква логика защо тези хора от четвъртък трябва да осъмнат без работа. Това е против цялата политика на правителството в момента за ваксиниране”, каза Ричард Алибегов – председател на Асоциацията на заведенията.

„Това ли са мерките, които трябва да се вземат? Това ли казваме на хората? Тези, които бяхте принудени да се ваксинирате, за да работите, направихте голяма грешка. Не трябваше да се ваксинирате, защото пак няма да можете да работите”, попита риторично председателят на Сдруженията на заведенията в България Емил Коларов.

Ако РЗИ и полицията им прави проверки - са подготвени с адвокати. Очакванията на бизнеса са да се стигне до разговори с властта преди да се стигне и до бойкота на заповедта. Но предупредиха, че ще заведат искове към държавата за нанесени финансови загуби.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.