В замяна се предлагат награди

Френски ресторантьор от градчето Алби предизвиква своите клиенти да прекарат една вечер без да докосват телефоните си. Адриан е управител на ресторант във френското градче Алби. Една вечер, докато правел традиционната си обиколка между масите в заведението не толкова необичайна гледка предизвиква вниманието му, но по различен начин.

„Забелязах колко много хора гледаха в телефоните си вместо да се възползват от компанията на човека отсреща, от красивата декорация на ресторанта или на храната, която поръчват. Казах си: „Това не може да продължава така! Нещо трябва да се промени”, споделя Адриан Мартан.

Желанието за промяна предизвиква въображението на младия мъж с идея, която превръща в игра за своите клиенти.

„Исках да намеря забавен начин да кажа на хората: „Оставете телефоните си настрани и се забавлявайте”.

Хората пристигат, настаняваме ги и им предлагаме малко панерче, в което да оставят телефона си. Ако издържат да не го ползват докато напуснат ресторанта, им предлагаме като награда кафе, чай или диджестив. И реакцията на клиентите ни ни зарадва. Повечето приемат играта с усмивка, но има и такива, които признават, че не могат да се справят с предизвикателството”, обяснява собственикът.

Обяд или вечеря без телефон припомня на много двойки забравеното удоволствие от общуването, казва Адриан.

„ Двойка клиенти например сподели с нас, че не си спомня кога за последно са се забавлявали толкова много при посещение на ресторант. Чувстваха се горди, че са успели. Приятно е да го чуеш”, казва още той.

В ерата на мобилните комуникации, телефонът е все по-често неразделна част от нашето ежедневие. През миналата година сме прекарали средно 1140 часа пред екрана на мобилното устройство, което прави по 4 часа на ден.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.