Бившият правосъден министър смята, че има условия за създаване на нова Конституция

Управляващите решиха да премахнат фигурата на съдията по вписванията чрез преходните разпоредби в проектозакона за бюджета.

"Какви са мотивите за тази промяна не е ясно все още, но начинът, по който се случва, е с привкус от доскорошното законодателстване, това на ГЕРБ. С преходни и заключителни разпоредби да се променят други важни и значими закони е неприемливо. Законът за нормативните актове ясно указва как, по каква тема, по какъв начин, с каква процедура, с оценка на въздействията се променят такива сериозни институти", това каза в "Денят на живо" Антон Станков, бивш министър на правосъдието. 

Според него подобен начин на законодателстване не отива на претенциите за промяна от страна на управляващите.

Една от причините за подобни действия бившият министър на правосъдието вижда в това, че в момента има надиграване кой ще държи политическата инициатива, но подобни промени не могат да бъдат приветствани.

Станков е убеден, че такива промени е нужно да се обмислят и обсъждат детайлно, както и последствията от тях

"Гражданите трябва да са спокойни, няма да бъде нарушен ритъмът на работа. Това са специфични, професионални спорове. Гражданите няма да бъдат засегнати пряко от тях", категоричен бе Станков.

Относно новата Комисията за промени в Конституцията, Антон Станков е убеден, че тя ще се занимава единствено с прокуратурата. 

"С нетърпение очаквам датата 8 февруари, когато Конституционният съд ще обяви решението си дали може да се освобождава главния прокурор по искане на правосъдния министър. Ако това решение е положително, имаме отговор на всички въпроси - има механизъм за контрол върху главния прокурор", заяви Станков.

За него е неразбираемо обаче да нямаме главен прокурор в истинския смисъл на думата, а само чиновник.

Според юриста е добра идея за обсъждане свикването на Велико Народно събрание, както и подготвянето на проект за това от Комисията за промяна в Конституцията.

"Конституцията си изслужи службата, 30 години преход. Собствеността е друга, партиите са други, държавата е друга, хората са други, животът е друг. Има условия за създаване на нова Конституция", категоричен бе той.

За него тя не трябва да е по-либерална.

"Законите трябва да се спазват, не към либерализъм, а към консерватизъм, това е елемент на демокрация", заключи Антон Станков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.