Творбите на Фанка Борисова са изложени в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

За по-малко от 2 час бяха изкупени 28 картини на жена, която е с умствена изостаналост. Изложбата с творбите на Фанка Борисова беше организирана от Новините на NOVA, след като наш екип случайно се срещна с 42-годишната жена.

Авторката на изложбата „Тя. Въпреки всичко“: Изкуството съществува навсякъде

Фанка живее в социален дом от раждането си и никога не е имала свое семейство. Единственото й спасение и бягство е рисуването.

Новините на NOVA представят изложбата „Тя. Въпреки всичко“

Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има под ръка.  С клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия - така Фанка създава картините си в дома за умствена изостаналост в град Баня.

„Всяка картина се получава бавно.  С бързата работа нищо не се получава”, заявява Фанка.

Фанка е сирак. На 42 години е и никога не е имала дом, различен от социална институция.

„Почти всеки ден рисувам. Води ме спокойствие, радост… Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам. И ще си го обичам, докато съм жива”, заявява Фанка.

За първи път я срещнахме в края на 2021 г. Между заключените врати, изолацията и лошите условия - тя намира спасение в рисуването на картини.

„Като видят, че съм в дом за умствена изостаналост, не ми вярват. Мислят си, че си въобразявам. Пък то всъщност не е така. Животът така ми е минал, че все ми е тая кой ще вярва и кой не”, заявява Фанка. 

Разказва, че рисува откакто се помни. Мечтае за своя изложба от дете.

„Мечтаех да се реализирам с рисуването и с това да преуспея, за да мога да помагам на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. До някъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата”, споделя Фанка.

Тези спомени оставя на заден план, за да изживее сбъдването на голямата си мечта –  собствена изложба.

Вече има и план какво ще направи с парите, които ще получи от купените картини.

„Бих отделила едно 200-300 лева за дома, за да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, защото таблетът вече ми играе. И моливи и химикали”, казва тя.

А посланието й е, че изкуството съществува навсякъде.

„Можеш да си в една дупка, но има ли една светлина, ти като рисуваш и като си сам, какво ти пречи? Нищо!”, споделя Фанка.

Картините й, които са изложени в галерията, вече са отбелязани с червена точка. Това означава, че те вече са продадени.

Екипът ни обаче се свърза с авторката и с нейно съгласие утре ще бъдат докарани още 17 картини. Те ще бъдат пуснати в продажба, а вече има и списък с чакащи за тях. През целия ден в галерията  не спряха да идват хора, за да видят изложбата „Тя. Въпреки всичко".

Изложбата ще остане в в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 може да бъде разгледана до 19 февруари, а входът е свободен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.