Очаква ни спокойно лято, при висока ваксинация, прогнозира тя

В България са регистрирани и трите подтипа на варианта Омикрон.Това каза в ефира на „Твоят ден” доц. Любомира Николаева Гломб, завеждаща отделение „Вирусология" в НЦЗПБ. По думите й новият вариант на вируса беше доминиращ у нас на около 80% при секвенираните проби до 20 януари.

Експерти смятат, че все пак петата вълна на пандемията от COVID-19 постепенно отслабва. И днес данните на здравните власти сочат, че излекуваните са повече от заразените.

Интензивните отделения обаче все още натоварени. Пациентите, настанени в COVID секторите са малко над 6 000.

На този фон продължава да се наблюдава слаб интерес към ваксините. За последното денонощие са поставени около 8300 дози. В края на миналата година имаше дни, в които бяха над 20 000.

Последното секвениране у нас показа, че Омикрон доминира при 80% от заразените. Тенденцията е този процент да скочи още.

„Следващите резултати от секвенирането твърде вероятно ще бъдат с още по-голямо превалиране на Омикрон, което е нормално”, заяви доц. Гломб.

У нас вече циркулират и двата подтипа на Омикрон – а единият от тях не бива да се подценява, смята доц. Гломб, тъй като датски експерти го определят като по-заразен.

„„Сега процентът на доминация вероятно е по-висок. Притеснително е това, че заради идеята, че Омикрон протича по-леко, много хора отлагат своята ваксинация или поставянето на бустерна доза. Подтиповете на новия вариант заразяват много повече, като бройката на тежките случаи накрая може да се окаже и колкото при Делта варианта”, обясни тя. „Никой не е казал, че всички случаи са леки. Вярно рискът е по-нисък, но по-нисък не означава нулев риск”, допълни тя.  

Вирусологът отчете траен спад в броя на новите случаи на COVID-19, наблюдавайки тенденцията от последните дни.

„Има обаче още малко да почакаме, за да пречупим и при тези, които влизат в болница, и, дай Боже, на тези, които умират”, заяви доц. Гломб.

Спадът при смъртните случаи обикновено идва около 2 седмици, след като кривата на заразените тръгне надолу, припомни доц. Гломб. А това давало надежди за край на пандемията.

„Доста голяма част от българското население вече се срещна с вируса. Още около 1 милион, нещо 2 милиона са ваксинирани, така че може би ни очаква спокойно лято”, заяви доц. Гломб.

На фона на това лекари отново обръщат внимание на пост-COVID синдрома, който се развива най-вече при хора с придружаващи заболявания и по-тежко протичане на самия вирус.

„Задух, лесна умора ... Когато продължи повече от 3-4 седмици от началото на COVID, е редно да се направи преглед при специалист”, препоръча кардиологът д-р Димитър Цачев.

Ако се стигне до усложнения като образуване на микротромби – офталмолози уточняват, че проблемът може да засегне и зрението ни.

„Най-често страдат съдовете на ретината. Получават се тромбози или емболии”, обясни д-р офталмологът Веселин Даскалов.

И съветват ако сме сред тези 5% от преболедувалите, при които има такива усложнения, да се посъветваме със специалист.

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.