ВиК с методика за тестване на отпадъчните води, с която може да се установи броя на заразените с коронавирус в дадена област

Отпадъчните води са надежден индикатор за това как се развива борбата срещу пандемията и могат да осигурят ранни предупреждения за вълна от инфекции, това твърдят германски експерти. От ВиК са разработили методика за тестване на отпадъчните води, чрез която може да се установи броят на заразените с коронавирус в дадена област.

Методиката е създадена по препоръка на ЕК, която насърчава държавите членки да въведат национална система за следене на отпадъчните води. Тя е насочена към събирането на данни за коронавируса и неговите варианти.

С изследването на отпадните води може да се установи нивото на инфекцията, дали тя се увеличава, или намалява в дадено населено място. По този начин могат да се вземат решения от съответното РЗИ за разпространението на заразата.

Проф. Яна Топалова от Биологичния факултет на Софийския университет и Весела Стефанова, старши мениджър на лаборатория и изпитвателен комплекс към "Софийска вода" разкриха за "Твоят ден" подробности за методиката и как тя помага за борбата с пандемията.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.