В колекцията има мамба, пепелянка, усойница, кралска кобра и австралийски крайбрежен тайпан

Представители на някои от най-отровните видове влечуги на планетата са включени в изложба в центъра на Хасково. Тя представя 44 вида.

Австралийският крайбрежен тайпан е най-опасната змия на изложбата. В колекцията има още мамба, пепелянка, усойница и кралска кобра.

Мъж уби жена си, пусна кобра в леглото ѝ

„Колкото повече хората знаят за влечугите, толкова по-добре както за хората, така и за влечугите”, каза в ефира на „Здравей, България” Красимир Христов, председател на Тракийското херпетологично дружество.

Той е посветил огромна част от живота си на влечугите. Затова и всяко отваряне на изложбата приема като предизвикателство да запознае колкото може, повече хора с тях. Красимир е хапан ефективно от змия 12 пъти. Съветът му към хората, които срещнат змия, е да не я нападат.

Той разкри и как да разберем, в случай на ухапване от змия, дали тя е била отровна. Ако се появи пареща болка и оток, то незабавно трябва да потърсим лекарска помощ. Оказва се, че най-опасни са по-малко отровните змии като кралската кобра и черната мамба. В България отровните змии са два вида – усойница и пепелянка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.