Руският президент обяви началото на "специална военна операция" в Донбас

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи личен призив към Владимир Путин да не атакува Украйна, минути преди руският президент да обяви военна операция срещу съседката си.

„Това е най-тъжният момент в моя мандат като генерален секретар на Организацията на обединените нации. Дадох началото на това заседание на Съвета за сигурност, като се обърнах към президента Путин и му казах от цялото си сърце - спрете войските си от офанзива към Украйна. Дайте шанс на мира, защото твърде много хора вече загинаха. По време на тази среща, президентът Путин обяви специална военна операция в Донбан и поиска украинските войски да сложат оръжие. При тези обстоятелства, трябва да променя призива си - г-н президент Путин, в името на човечеството, върнете военните си обратно в Русия. В името на човечеството не позволявайте в Европа да започне това, което би могло да бъде най-лошата война от началото на века”, заяви Гутериш.

А по време на заседанието искри прехвърчаха между украинския и руския посланик, който на ротационния принцип, е председател на този СС на ООН. Украинският посланик му каза, че „за военните престъпници няма прошка и те отиват директно в ада”.

 

 

 

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас

Докато световните лидери един след друг призоваваха Русия да се оттегли, Путин направи изненадваща реч по руската телевизия, като обяви, че е „взел решението за военна операция“.

Предупрежденията за възможна руска инвазия се засилиха в последните седмици, след като Москва струпа масивни войски по границите си с Украйна и по-рано тази седмица призна независимостта на два отцепили се региона на Източна Украйна.

 

 

Съобщението на Путин дойде, след като Кремъл каза, че лидерите на бунтовниците в Източна Украйна са поискали от Москва военна помощ срещу Киев.

Говорейки след Гутериш, заместник-секретарят на ООН по политическите въпроси Розмари ДиКарло каза в сряда, че има съобщения за „мащабно натрупване на войски и военна техника, придвижващи се към Украйна“ и че Русия е „затворила въздушното пространство“ за граждански самолети по границата между две държави.

 

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.