Инициативата е на Берлинското обществено радио RBB

Песен за мир озвучи Европа. Обществените медии на Стария континент се обединиха около обща инициатива. Тази сутрин точно в 9 часа и 45 минути българско време прозвуча песента на Джон Ленън "Дайте шанс на мира".

Тя e написана от вокалиста на Бийтълс в края на 60-те години. Още тогава се превръща в химн на движението за мир - първо в Щатите, след това по целия свят, а сега – в Украйна.

Първоначално над 150 радиостанции заявяват, че ще се включат в инициативата.

Днес песента прозвуча в 28 страни, включително и в Украйна. А също и у нас.

„В Украйна в момента радиостанциите също излъчват едно и също нещо, но то не е песен и въобще не е приятно за слушане, затова ние решихме да покажем силата на радиото”, казва програмният директор на радио NOVA NEWS Драгомир Керелезов.

„Тя прозвуча на всички програми – национални и регионални – на Българското национално радио, на нашите платформи, профилите ни в социалните мрежи. За мен това е още едно доказателство, че сме силни, когато сме заедно, силни сме, когато говорим в един глас – в случая пяхме в един глас”, обясни Мая Пеловска, която е главен експерт в дирекция „Международно сътрудничество” в БНР.

Преди да прозвучи по радиостанциите в Европа, този призив за мир беше отправен от Организацията на обединените нации – в деня на първите удари над Украйна.

„Казах само едно – г-н Путин, спрете войските си от офанзивата в Украйна. Дайте шанс на мира!”, призова генералният секретар на ООН Антиниу Гутериш.

Още тогава човекът, известен като „Джон Ленън от Аржентина”, прави връзка с песента от края на 60-те – и я изпява. А още преди години песента става емблематична за събитията в Украйна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.