Железопътната гара в града е превърната в бежански лагер

Стрелба от зенитни оръдия се чува откъм черноморското крайбрежие на Одеса. Това съобщи специалният пратеник на NOVA в Украйна Мартин Георгиев. В града има напрежение заради бежанския натиск и очакването на бомбардировки. Много обществени сгради се превърнаха в центрове за бежанци, идващи от Николаев и Херсон. 

Железопътната гара на Одеса е превърната в бежански лагер. Тя е разпределително място за всички, които бягат от райони, където се воюва. Група от 40 жени и деца бе изведена във вторник от Николаев – градът, който е сред най-тежко пострадалите от военните действия. Те чакат на гарата в Одеса, докато намерят транспорт за България.

„В Николаев е много опасна ситуацията. Където живеем - всеки ден пускат бомби, всеки ден. Хората загиват, домовете им са разрушение. Не стрелят по военните, а по населените места”, разказва един от избягалите от войната.

„Вчера останахме без дом. Много хора загинаха. Много е цинично да стрелят с ракети по живи хора, докато спят”, споделя друг от пострадалите.

Към Николаев има само една пътна връзка и тя с Одеса. 40-те жители на украинския град под обстрел са изведени с риск за живота им.

„Много ме беше страх, защото може да унищожат нашия дом и можеше да загинем. Затова мама реши да напуснем дома си и да отидем до Одеса”, заяви един от бежанците.

А на жп гарата в Одеса е осигурена храна, но условия за по-дълго пребиваване няма. В момента българската общност търси транспорт, който да откара до границата бежанците.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.