МОН предлага и три варианта за започване на учебната година

Директори на училища поискаха да бъде премахнато тестването на ученици и учители за COVID, междувременно МОН разработи няколко варианта за продължителността на учебната година.

Изследването в училищата беше създадено като условие за присъствено обучение. Министърът на образованието Николай Денков обяви, че се очаква антиCOVID мерките в училищата на отпаднат.

Заместник директорът на 119-то училище „Акад. Михаил Арнаудов“ Симеон Ангелов заяви за "Твоят ден", че тестовете вече са изиграли своята роля, те са се правили с цел превенция, а все повече се наблюдава, че положителни тестове няма.

"В момента тестването излишно спъва учебния процес", убеден е той.

От МОН разработиха няколко варианта за започване на учебната година и нейната продължителност - от 15 септември, а учебното време се удължава с 10 дни за учениците от 1 до 6 клас, втори вариант - започване от 7 септември с удължаване за учениците от 1 до 6 клас, при третия вариант започването е от 1 септември с удължаване от 10 дни от 1 до 6 клас.

Симеон Ангелов смята, че не бива да се избързва с това решение, което и се прави от МОН. Според него трябва да има по-широка дискусия, защото има твърде много фактори, които трябва да се вземат предвид.

Повечето родители предпочитат началото на учебната година да си остане същото.

В същото време стана ясно, че тази година промяна няма да има - ще започне на 15 септември, независимо от избарания от МОН вариант.

Юлиян Петров от Синдикат "Образование", КТ "Подкрепа" информира в предаването, че според тяхното изследване, в което участват учители, директори, родители, 96% процента са за започване от 15 септеммври.

За него има много по-важни въпроси, които трябва да се обсъждат, а не начабото на учебната година.

"Много време отделяме да коментираме началната дата, а има много по-важни неща. Единствено може да навреди на родители, които са предвидили отпуски в определен период от време, българските училище на са пригодени да започнат толкова рано", заяви Юлиян Петров.

Като по-актуални теми той изтъкна обема и вида на учебното съдържание.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.