30-годишният мъж ще бъде в затвора 8 години

На 8 години лишаване от свобода е осъден 30-годишен мъж, опитал да изнасили възрастна жена от врачанското село Главаци. Той влязъл в дома й на 10 октомври 2020 г., маскиран с качулка и кърпа на лицето. Нападнал я и се опитал да я изнасили. 83-годишната жена обаче оказала съпротива. Тя успяла да вземе телефона си и да избяга при съседите, където потърсила помощ. В това време нападателят напуснал къщата и се укрил. Наложило се да бъде издирван дълго от полицията.

Оказва се, че 30-годишният мъж има солидно криминално досие не само у нас, а и в чужбина. През 2017 г. той е  бил признат за виновен от Областния съд – Вилдесхаузен в Германия за опит за изнасилване. След осъждането му в чужбина следвало да бъде под наблюдение на компетентните власти за срок от 5 години и да участва в програма за подпомагане на сексуални насилници. Той обаче заявил пред съответните немски органи неверен адрес и се завърнал в България.

Пристигайки в у нас, мъжът отново извършил престъпление. През 2019 г. бил осъден от Районния съд в Монтана за грабеж.

Последното му деяние е квалифицирано от Районна прокуратура-Враца като извършено при условията на опасен рецидив престъпление. Съдебното дело се гледа в Районния съд във Враца по съкратената процедура. Мъжът признал пред магистратите всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Враца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.