"Путин използва войната, за да завладее чужди територии", смята Доника Гервала

Министърът на външните работи на Косово Доника Гервала е родена в Скопие в семейството на Юсуф Гервала. Със семейството си заминават за Германия, където баща и е разстрелян, а подозренията са, че нападението е дело на югославските тайни служби.

Доника Гервала е завършила право в Хамбург, омъжена за немския политик Стефан Шварц. Миналата година става част от правителството на косовския премиер Албин Курти.

Министърът изрази в "Офанзива" каква е позицията на най-младата държава на Балканите за инвазията на Русия в Украйна. 

Като министър на външните работи на Република Косово как оценявате руската инвазия в Украйна? 

- На първо място я оценявам като престъпление. На второ – мога да кажа, че тази инвазия промени цялостния европейски пейзаж. В момента живеем в една нова ера. Европа трябва да се изправи пред горчивата действителност, защото има диктатори, които са напълно готови да обявят война на съседите си и на други държави в Европа. Това със сигурност ще има последици за всички нас. Ако не отговорим достатъчно бързо, ако не гарантираме сигурността на държавите, които са атакувани или заплашени от Сърбия и нейните проксита, можем да преживеем следващата война. Ние сме малка държава със скромни възмжности, но правим всичко, което е по силите ни, за да алармираме да дадем знак на нашите партньори и съюзници. 

Много често официалните власти и в Русия и техните привърженици в други страни използват Косово като пример за оправдание на военната инвазия в Украйна. Слагат знак за равенство между Косово и Крим, както и Донбас. Как гледате на подобни аналогии? 

- Това просто е една от лъжите на Путин. Това е същата лъжа, която неговото прокси, господин Вучич, повтаря. Ние знаем откъде идва всичко това и не сме изненадани. Целият свят знае, че той се опитва да разсее вниманието от неговата агресия и военните му престъпления. Република Косово беше жертва на геноцид. Хората бяха спасени благодарение на интернационална коалиция, ръководена от НАТО. Това е точно обратното на действията на Путин. Той използва войната, за да завладее чуждестранни територии. Ние не сме наивници – целият свят е наясно кой в действителност е господин Путин, както и кои са неговите приятели.  

Миналата седмица косовският парламент прие резолюция с призив кабинетът да подаде молба за членство в НАТО. Ще ускорите ли този процес?  

- Ние вече правим това. От известно време насам управляващата ни коалиция защитава идеята за увеличаване на усилията за членство в НАТО и ЕС. Ние сме оптимисти, че по време на тази нова ера Съветът на Европа може да има готовност да приеме Република Косово като нов член. Работим доста усилено по тази въпрос. Ако се върна на частта за НАТО, нашето правителство вчера реши да сформира работна група, която да координира общите ни усилия и да ускори процеса. Вчера вечерта проведохме и първата си среща. Решихме отново да се видим през следващата седмица и това да се превърне в нещо регулярно. Очевидната цел е през този нов период от историята НАТО да осъзнае необходимостта от преподреждане и да вземе няколко смели решения. Държави като Финландия никога досега не са искали да се присъединят към НАТО, сега обаче това се промени. Най-големият риск по отношение на сигурността е, че Югоизточна Европа би могла да се превърне в нов терен на сблъсъци, дори и на война. Всичко това заради агресията на Русия и Сърбия – близък политически и военен съюзник на руската държава. 

По Източния фланг на НАТО се засилва присъствието на силите за възпиране. Косово ще поиска ли разполагането на допълнителни военни сили в страната? 

- Вече повдигнахме този въпрос по време на разговорите ни с нашите партньори и съюзници. Провеждаме разговори по тази така важна тема. Това обаче е казус, който не може и не бива да се обсъжда по телевизията. 

В Косово има американска военна база Camp Bondsteel – колко войници има в момента там, има ли планове за повишаване на числения състав? 

- Разбира се, че няма да коментираме публично решенията на стратегическия ни партньор – Съединените Американски Щати. Няма да обсъждаме и военните им съоръжения на наша територия. Това са техни решения, взети под влиянието на определени обстоятелства. Разбира се, ние сме в тесен контакт с американските си приятели и обсъждаме различни теми, като тази са сигурността в страната ни и в региона. 

Каква е оценката ви за повишаването на напрежението в Босна и Херцеговина и исканията на Милорад Додик за едва ли не присъединяването на Република Сръбска към Сърбия. Това може ли да доведе до ескалация?  

- Нека Ви го кажа така – ще бъде глупаво, ще бъде стратегическа грешка, да говорим само и единствено за господин Додик. Той е просто една пионка, кукла на конци, която е придвижвана напред и назад от господата Вучич и Путин. Той е корумпиран и готов да направи всичко, което му заповядат. Проблемът не е просто господин Додик. Същинският проблем е господин Вучич. През последните години той ясно показа, че е готов да предизвиква и използва конфликти, подобно на Путин. Вучич заплаши страната ни с война през септември, а причината за това, чуйте ме внимателно, беше нещо от рода на проблем с регистрационните табели на автомобилите. 

Очаквате ли Западните Балкани да се превърнат в следващата точка на военно напрежение след Украйна? 

- Както казах, рискът може да стане много реален. Вече описах какви са необходимите мерки, за да се предпазим от война на Балканите. Вярвам, че можем да го направим заедно. Необходимостта от действия обаче е голяма – трябват ни бързи реакции. 

В Белград през уикенда се събраха няколко хиляди сърби, които развяваха руски знамена в подкрепа на руската инвазия и политиката на Владимир Путин. Виждате ли в това потенциална заплаха за региона? 

- Ние в Република Косово живеем със заплахите от Белград от много години насам. Предупреждаваме нашите партньори и съюзници за това, което става там от много време. През всичките тези години ни уверяваха, че нищо няма да се случи. През миналия септември обаче всички бяха шокирани, когато Вучич ни заплаши с война и изпрати войници близо до нашата граница. Между другото, руският посланик отиде там, за да изрази подкрепата си спрямо Вучич и армията. Това е най-ясният знак, че трябва да сме внимателни, както ние, така и нашите партньори. Надяваме се, че шокът от това, което се случва сега може да ги научи да не чакат твърде дълго преди да предприемат мерки. 

В края на миналата година Сърбия отказа да ви допусне до Прешево. Спомняме си и напрежението на границата през септември миналата година. Изчистиха ли се спорните въпроси? 

- Бях в албанските селища в Сърбия наскоро. Мога да кажа, че имахме много близки обмени с представители на Албания в Южна Сърбия, както и в долината Прешево. Научих много повече детайли за дискриминацията, на която са подложени албанците в Сърбия. В момента те са обект на специфичен вид дискриминация. Това не се случва за първи път. Разговаряме с всичките си партньори затова. Между другото визитата ми показа, че е възможно да посетиш съседните държави, без да провокираш никого. Опитах се да покажа на сръбските членове на правителството, че това да бъдеш конструктивен и да не бъдеш агресивен е нормален и европейски начин да се справяш с проблемите. 

Защо Косово изрази съмнения за инициативата „Отворени Балкани“, какви са вашите притеснения? 

- Европейският съюз, по време на срещата си на върха, която се проведе в София през 2018г., се споразумя с 6 страни от Западните Балкани. Това е наръчникът за интеграция. Има няколко елемента. Първият и може би най- важен е концепцията за общ регионален пазар в района на Западните Балкани. ЕС предлага съдействие, предлага ни милиони, за да успеем да влезем в стандарта на европейския пазар. Общият регионален пазар е най-доброто поле за развитие на нашата икономика и на нашите хора. То би осигурил възможност за съвместимост с европейския пазар по най-бързия възможен начин. Кому е нужно изграждането на конкурентна структура. Само децата биха повярвали, че това е нещо, което не е в конфликт с концепцията на съюза. Това е концепция, за която настоява сръбският президент Александър Вучич. „Отворени Балкани” има една стратегическа цел – да отвори Балканите за руско влияние, както и да допринесе за отслабване на влиянието на ЕС, колкото се може повече. Целта е регионът ни да бъде разделен и да се създадат проблеми на НАТО и ЕС. Тази инициатива е троянски кон. За съжаление някои от нашите приятели се подлъгаха и паднаха в капана. Ние стоим плътно зад ЕС и сме срещу отварянето на пътища за влияние от Русия, Китай и други антиевропейски играчи. 

Вие сте родена в Скопие. Кой е най-топлият Ви спомен от македонската столица? 

Майка ми е родена и израснала в Скопие. Аз също съм родена там. Баба ми и дядо ми също живееха там. Сред най-любимите ми спомени са тези от летата и ваканциите при баба и дядо, при лелите ми. Скопие се намира близо до мен, посещавам града доста често, там имам много приятели и членове на семейството ми. Поради тази причина градът е изключително ценен за мен. 

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.