Николай и Сергей са бесарабски българи от Кюлевча

Свещеници в Украйна приготвят храна и ходят по границите, за да помагат на бежанците, избягали от войната.  Николай и Сергей са бесарабски българи от Кюлевча – село, което се намира на около 100 км западно от Одеса, в най-южната част на Украйна. Мъжете всеки ден събират провизии от миряните и приготвят храна за бежанците, които стоят на границата с Молдова и Румъния.

„Сега сме тук, докато нахраним хората и после ще отидем по-нататък, където е границата”, споделя Николай.

„Събрахме помощи за бежанците. Те имат нужда от храна, вода”, каза Сергей.

И докато двамата мъже са на границата, стотици жители на Кюлевча събират провизии за бежанците и се молят.

„Българският народ е много гостоприемен. При нас е тихо, Слава Богу. За това помагаме с каквото можем”, споделя Лариса Савченко, жител на Украйна.

Отец Павел повече от 30 години служи в Кюлевча, но никога не е виждал толкова много миряни на служба, както сега – във време на война.

„Можем да сравним ситуацията с това как Каин е убил от завист брат си Авел. Така и сега братски народ нападна Украйна. Молим се на Господ да смири всички”, каза той.

Църквата „Св. Николай” е сред четирите най-известни в Украйна. Причината – тук се случват чудеса. В храма има специално място за подпомагане на нуждаещите се.

„Ние сме братя – руснаци, българи, молдовани. Ние всички сме православни хора. Как може да воюваме един срещу друг?”, пита Лариса.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.