Правителството обеща помощите заради високите цени на газа да продължат и през април

Задава се нов шок с цените на енергията. „Булгаргаз” поиска природният газ да поскъпне с рекордните близо 60 процента от началото на април. Заявление за това вече е подадено в енергийния регулатор.  Очаквано, такъв скок може да даде старт на ново поскъпване на стоки и услуги. А премиерът Кирил Петков предупреди - един от големите рискове в световен мащаб е опасността от стагфлация. Всичко това - подсилено и от страховете за икономическите последствия от войната в Украйна.

„Булгаргаз“ иска поскъпване на природния газ с 58%

В мотивите си за новата цена "Бугларгаз" посочват войната в Украйна и това, че пазарите са неспокойни. Искането за увеличение до 179,36 лв. е рекордно и поражда сериозни притеснения как ще оцелеят топлофикациите. Правителството ще помага за сметките на ток за бизнеса и през април. А премиерът Кирил Петков призова да не се поддаваме на истерията с изкупуване на различни продукти.

Предложеното повишение на цената на газа с 58%  притесни сериозно топлофикациите. Причината – енергията им се изкупува по цени от 1 юли 2021, а разходите им са скочили в пъти.

„Цената на газа за топлофикациите е убийствена. Меко казано”. Това заяви Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества у нас.

Казват, че единственото, което ги спасява от фалити, е приближаващият край на отоплителния сезон. Въпреки това, дълговете остават.

„Топлофикация София” остана с огромни дългове към „Булгаргаз”, останалите засега с огромни усилия се справят в тази ситуация”, допълни Георгиев.

Синдикати и бизнес също приеха предложената цена с огромно притеснение.

„Днес сме шокирани с новата изненада от „Булгаргаз” за нарастване на цената на природния газ с близо 60%, което неминуемо ще доведе до неконтролируем ръст на цените”, каза Виолета Иванова от КНСБ.

Минути преди поисканото поскъпване от „Булгаргаз” да стане ясно, премиерът и енергийният министър дадоха брифинг след среща с работодателите. И дори без да отчита нова цена на природния газ, Кирил Петков предупреди: „Огромният риск в света е да навлезем в зона със стагфлация”.

Петков: Бизнесът ще бъде подкрепен и през април

 

Петков подчерта, че правителството не е имало 100 дни толеранс.

„Големите проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие трябва да ги решим сега за 90 дни. Това, което наистина не мога да повярвам, че го чувам по новини от някои от политическите лидери, те 10 години са имали шанс да структурират неща, които да са работещи – нищо не са направили”, каза още премиерът.

Последва призив хората да не се поддават на истерия, като се презапасяват с продукти - без значение дали бензин или олио.

„Не се поддавайте на паника, не се поддавайте на Facebook, няма да свършат тези продукти”, увери Кирил Петков.

За да е спокоен бизнесът, правителството обеща помощите заради високите цени на газа да продължат и през април.

„Нивата, на които ще бъде подкрепен за цените на електроенергията, ще ги обсъдим до края на тази седмица и в началото на следващата седмица ще има предложения за нова мярка”, обясни министър-председателят на България.

След това ще се мислят по-дългосрочни мерки, стана ясно от изказването.

В отговор, ресторантьорите се оплакаха - заведение в София платило 14 000 лева за ток, а е получило едва 118 лева компенсация.

„Даже след компенсациите, сметките са двойни, което абсолютно е непосилно за бизнеса”, каза за NOVA Ричард Алибегов от Асоциация на заведенията.

Комисията за енергийно и водно регулиране излезе с позиция, че ще вземе предвид месечната цена на газа, преди да решат какво да бъде поскъпването от 1 април.

А от Корнелия Нинова дойде анонса, че компенсациите може да са по-високи.

Стагфлация, за която премиерът заговори, е ситуация на едновременни -  инфлация и стагнация. Цените летят нагоре, но икономиката буксува и има риск за работните места, като безработицата се увеличава.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.