Бизнесът е готов да поеме част от тежестта на кризата и да преглътне някои неща, заяви Добри Митрев

"Настояваме таванът на компенсациите за тока от 250 лева или да падне, или да бъде увеличена стойността му. Основателно сме притеснени от високите цени на пазара, но има и нотка на оптимизъм, защото доставките на газ не са спрени. Бизнесът е готов да поеме част от тежестта на кризата и да преглътне някои неща. Всички се намираме в една лодка и трябва да гребем в една посока". Това заяви за "Твоят ден" Добри Митрев от БСК.

Според него в кризисната ситуация най-важното е да се успокоят хората, че правителството ще продължи компенсациите за високите цени на тока и за април. "Още от утре да седнем с МЕ и КЕВР да търсим устойчив механизъм за търговски договори. Платформата "ден напред" е спекулативен пазар, на нас да знаем какви ще са цените на тока за дълъг период", посочи той. И допълни, че войната в Украйна носи несигурност. 

"Трябва да се научим да предвиждаме и да управляваме кризите, а паниката да премине в трезва оценка на ситуацията", призова Митрев. И уточни, че където няма ресурс за производство на суровини, е нормално да спре работата.

По думите му е имало немислими и шокиращи цени на електроенергията. "Стагфлация означава галопиращи цени на всичко и силно буксуваща икономика. Това е най-неприятният сценарий, който включва фалити и масово обедняване на нацията, несигурност и социално напрежение", обясни експертът.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.