Искането е подадено от Киев с обвинение в геноцид от страна на Русия

Международният наказателен съд в Хага издаде разпореждане за незабавно прекратяване на военната операция, започнала на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна. То е по искането, подадено от Украйна относно твърдения за геноцид и е прието с 13 гласа „за“ и 2 „против“.

„Съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид съдът посочва две временни мерки. Руската федерация незабавно да прекрати военната операция, започнала на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна, двете страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да задълбочат или разширят спора, или да затруднят решаването му“, се казва в съдебното разпореждане, уточнявайки, че то има задължителен характер..

Международният наказателен съд е главният съдебен орган на Организацията на обединените нации. Той е създаден с Устава на ООН през юни 1945 г. и започва дейността си през април 1946 г. Съдът се състои от 15 съдии, които се избират за срок от девет години от Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН.

Седалището на Съда е в Двореца на мира в Хага, Нидерландия. Съдът има двойна роля. Първо, да разрешава в съответствие с международното право чрез решения, които имат задължителна сила и не подлежат на обжалване от заинтересованите страни, правни спорове, отнесени до него от държавите, и второ, да дава консултативни становища по правни въпроси, отнесени до него от надлежно упълномощени органи и агенции от системата на ООН.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС