Последна информация от специалните пратеници на NOVA в Молдова

Молдова - една от най-бедните държави в Европа, посрещна най-голям процент бежанци на глава от населението си. В Тараклия, където са специалните пратеници на NOVA, настаняват украински бежанци дори в студентските общежития на местния университет. В момента има настанени 30 души, но оттам са преминали над 200 досега.

Как Молдова посреща бежанската вълна от Украйна

Председателят на район Тараклия - Иван Паслар разказва, че освен подслон, местната власт и доброволци осигуряват за бежанците от Украйна хигиенни материали, вода, храна, транспорт.

"През първите дни - на 25 и 26 февруари, организирахме център за тези горки майки и дечица, които бягат. Заради това организирахме този център - за да окажем внимание и любов, защото тези хора бягат от война", каза още той.

 „Ние сме само едни малки хора, които просто искат мир и това е всичко. И искаме щастие за своите деца. Нищо повече. Когато гледаме новините, не ни се побира в главата, че това може да бъде истина. Радваме се, че Господ е решил всички да сме живи, това е единственото, което ме държи. Дано всичко да е наред”, каза през сълзи пред камерата на NOVA Людмила Яшкова.

Вече месец Людмила и трите и деца живеят в общежитието в Тараклия. Бяга от Измаил, за да спаси тях. “Бояхме се много за децата си. Имаме 4 деца, едната ми дъщеря замина с мъжа си за Турция, но имам още 3. Едното от тях е инвалид по рождение”, казва Людмила.

Жената трябвало да лекува болното си дете в Одеса. Заради войната се отказва дори от най-важното - прегледите. Остава й само да се моли да успее да се прибере в родината си. 

30 украинци като Людмила намират подслон и храна в общежитието. Преминалите от тук обаче са над 200. 

 

 

70% от населението на Тараклия е от бесарабски българи. Затова помощите от нашата държава за Украйна - често пристигат тук. 

От тук - продукти от първа необходимост тръгват към различни бежански центрове в област Гагаузия. Днес този бус достигна до 60 нуждаещи се. 

Освен храна и подслон - доброволци осигуряват на бягащите от войната и безплатен транспорт от граничните пунктове до различни градове в Молдова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook