Специалните пратеници на NOVA ни правят съпричастни със ситуацията там

Бежанският поток към Молдова не спира. Властите в страната и хиляди доброволци, сред които и българската диаспора, помагат на пристигащите.

Специалните пратеници на NOVA Глория Николова и операторът Николай Кънчев ни направиха съпричастни със ситуацията в страната, приела най-много бежанци на глава от населението си. Изложбени зали, общежития на университети бяха превърнати в места за прием на евакуирали се украинци.

Бившият киносалон в Кишинев също е превърнат в лагер за бежанци от войната в Украйна. Някои зали са превърнати в кухненски помещения, а други – в детски кът.

Как Молдова се справя с потока от украински бежанци

„Столицата много се промени – тук дойдоха много жени с деца, възрастни хора. Доброволци помагат, а местните приемат дори в домовете си бежанци”, каза бесарабският българин Александър Ламбов. Той обясни, че за тях е по-лесно да си намерят работа именно в Молдова, защото местните жители говорят руски език.

„Надявам се да ми дадат неща от първа необходимост, защото нямаме дори дрехи, а парите ни са на приключване. Качихме се на колата и тръгнахме без нищо”, обяснява Татяна Калмакова.

Иван Иванович и съпругата му са от Мариупол. Разбират, че домът  им е разрушен, когато го виждат съборен по телевизията.

„В нашия дом падна ракета. Трудно е да се каже какво е останало от него”, споделя украинецът.

Други идват от Харков и вече са загубили не само дома си, а и свои близки.

ООН: 6,5 милиона вече са бежанците от Украйна

„На 28 февруари убиха мъжа на моята сестра. Той отиде в супермаркета и стоеше на опашката. От самолетите полетяха парчета от взривове. До него е стояло малко дете, успял е да го спаси, но загина той. До този момент не знаем къде е, защото дори погребалните агенции не работят”, казва Талита Елперина.

Допреди месец тя е имала 4 магазина за дрехи в Украйна. Днес е само с якето на гърба си и разчита на помощи.

Място за 50 украинци е намерено дори в сградата на бившето кино. Помощта може да се види и на улицата. В града има и поставени пунктове, от които нуждаещите се, могат да вземат храна и вода. Голяма част от доброволците в Молдова са ученици. 

„Аз трябваше да съм в училище, но мисля, че да помагам тук, е по-важно в този момент”, казва 17-годишният Висарион.

В пунктовете раздават храна и продукти само срещу представен украински документ за самоличност.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.