По-рано премиерът Кирил Петков заяви, че ще има дипломатически отговор на изявления на руския посланик

В отговор на премиера Кирил Петков руското посолство у нас публикува изявление във Фейсбук. В него пише, че посланик Елеонора Митрофантова не е правила изказвания от името на българския народ срещу правителството у нас. Руската мисия у нас заявява, че е неприемливо "чиновници на тази или онази страна", да критикуват руския посланик за изразена позиция. Според Москва такова поведение нарушава виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година". Това се казва в поста на руското посолство у нас. 

Петков: Ще има дипломатически отговор на изявленията на руския посланик

Митрофанова: Българският народ не подкрепя действията на правителството срещу Русия

По-рано днес Кирил Петков заяви, че "ще има дипломатически отговор под една или друга форма на изявленията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова". 

Спорът тръгна от интервю на Митрофанова за руската телевизия „Россия 24”. Митрофанова беше цитирана да казва, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството си срещу Русия. 

„Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство”, отговори премиерът Кирил Петков.

"В интервюто пред руската телевизия „Россия 24“ от 21 март т.г. Посланикът на Русия в България изрази гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна. Не прозвучаха никакви изказвания „от името на българския народ“ срещу правителството", се казва в отговора на руското посолство. Към постът е качено и интервюто на Митрофанова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.