Той излетя от Радомир към Сицилия

Братът на Зара Ръдърфорд - Мак, ще опита да подобри световния рекорд на сестра си. На едва 19 години Зара се превърна в най-младата жена, обиколила света с ултралек самолет. Мак обаче е с три години по-малък от нея. Днес той излетя от летище "София Уест".

Мак е на 16 години. Получава лиценз за пилот на малък самолет, когато е на 15. Въпреки скромния си опит смята, че е готов да остане в историята като прелети през четири континента и 30 държави с малък самолет.

„Искам да покажа, че промяната започва от младите хора. Не е нужно да си пълнолетен, за да направиш нещо специално“, споделя той.

19-годишната Зара Ръдърфорд кацна в София (ВИДЕО)

Наясно е с рисковете по пътя. Знае, че няма право на грешки, особено над океана.

„Най-дългият ми полет е осем часа. Ако нещо се обърка, трябва да действам бързо“, допълва той.

Надява се да обиколи земното кълбо за два месеца. В пилотската си кабина ще има спътник - плюшено мече, което тийнейджърът получи днес като подарък.

„Плюшеното мече е за късмет. Благодарим ви!“ , казва Мак.

Настоящият световен рекорд за най-млад човек, извършил самостоятелен околосветски полет, е на сестрата на Мак – Зара. Тя е с три години по-голяма от него. През февруари името й беше вписано в Рекордите на Гинес.

„Моята сестра е моето вдъхновение“, казва той.

Родителите на Мак и Зара също са пилоти. А сина си съветват да бъде спокоен.

„Пази се! И се върни! Спри, ако инстинктът ти го подсказва“, съветва Беатрис Ръдърфорд.

Машината, с която белгиецът ще опита да подобри световния рекорд, е ултралека. Самолетът на Мак тежи едва 300 килограма, а на него е брандиран българският трикольор, защото основният спонсор на Мак е българин.

„Имах желание самолетът да бъде с българска регистрация. Но понеже Мак е с френско разрешително този самолет все пак е регистриран във Франция“, казва Димитър Димитров.   

Малко преди обяд Мак пое по пътя към историята. Той излетя от Радомир и се насочи към Сицилия. В първите седмици от пътуването си планира да прелети над Сахара и да кацне в Мадагаскар.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.