Причина са разликите в имунизациите, правени в България и Украйна

Заради бежанската вълна от Украйна има реален риск у нас да се появят огнища на инфекциозни заболявания като морбили и полиомиелит. За това предупреждават лекари.

Причина са разликите в имунизациите, правени в България и Украйна. Здравните власти вече издадоха заповед, с която всички украински деца, посещаващи детска градина или училище трябва да бъдат ваксинирани според нашите правила.

Децата, за които няма никакви официални данни за проведени имунизации в Украйна, у нас се приемат за неваксинирани. И ще трябва да им бъдат поставени всички необходими препарати, вписани като задължителни в България. С приоритет ще са тези срещу дифтерия, тетанус, полиомиелит, морбили и рубеола.

Проверяват ваксинациите на децата от Украйна преди да тръгнат на градина

Притесненията на лични лекари са, че ако бежанският поток се увеличи, може да се стигне до недостиг на ключови ваксини. 

Катя е сред украинските бежанци, успели сред хаоса на бягството от войната да сложат в куфара и имунизационния паспорт на детето си.

 „Почти забравих имената на ваксините, които имаме, но в медицинските книжки те са описани. Сред нас има много майки, които не са правили никакви ваксинации, но аз съм „за”, заявява Катя Доброва.

Здравна инспекция в Бургас започна проверка на ваксинационния статус на децата, на които им предстои тръгване на градина или училище. Разкрит е и кабинет за изследване за ентеровируси.

„Това се налага, защото по техния календар ваксинацията за полиомиелит е с жива ваксина и за известно време се отделят вируси и това създава риск за околните деца”, обясни експертът „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Бургас д-р Величка Григорова.

Разлики има и в броя дози от ваксините, прилагани у нас и в Украйна срещу някои инфекции. Задачата да попълнят липсващите имунизации е на личните лекари.

„Много малко от тези бежанци, които пристигат, ще бъдат с валидирани ваксинационни паспорти. Ако нямат такъв документ, инструкциите са такива, че започваме ваксинационния статус по таблица, по възраст”, обясни д-р Георги Миндов.

Така ако един родител не може да докаже, че детето му вече е ваксинирано, ще последва реимунизация.

„Не крие никакъв риск за живота и здравето на пациента, освен ако той не е с остра инфекция. При щателен медицински преглед това може да се отхвърли”, обясни инфекционистът Трифон Вълков.

Не само децата, но и възрастните трябва да са с проверен имунизионен статус, смята още той. Тъй като в календара на Украйна има „дупки”, през които лесно могат да пробият заболявания, които у нас не се срещат от години.

„Ние няма как да знаем на 100% какъв е имунизационния статус на хората, които влизат в страната и това, което биха могли да направят нашите здравни власти е една масова имунизация на всички тези хора към определени заболявания”, заяви Вълков.

А общопрактикуващи лекари се опасяват, че у нас може да се появи недостиг на ваксини, тъй като наличните в момента са поръчани на база нуждите само на българските граждани.

„Самата процедура може да се ускори, но не се знае заявките колко по-рано трябва да се дадат. Най-вероятно ще можем да получим подкрепа от европейски страни да ни бъдат дадени такива ваксини”, смята д-р Миндов.

От здравното министерство отговориха за NOVA, че засега ваксини има, но при нужда ще бъдат потърсени начини за допълнителна доставка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.