Това каза българският премиер преди срещата на евролидерите в Брюксел

"Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатична, остра и груба. Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас". Това каза премиерът Кирил Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет по повод изказване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо", допълни Петков.

Нейнски: Смятам, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата

"Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това. Не е хубаво щетата да е по-голяма върху страните, които правят мерките, и по-малка - върху Русия. Замразяването на Руската централна банка е такъв пример. Това трябва да е посоката на мислене", заяви премиерът на България и допълни, че едва ли българското въоръжение ще промени хода на войната.

Руското посолство: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

„Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. Говорим и с Италия. Показваме една отвореност. От друга страна е много полезно за българската армия да има достъп до тези допълнителни помощи. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Не трябва да се разграничаваме”, подчерта премиерът.

По думите на Петков санкциите, които се налагат на Русия, трябва да са асиметрични - да има голямо влияние върху руската държава, но не и върху страните, които ги правят. Той коментира, че искането на руския президент Владимир Путин газът да бъде плащан в рубли, е опит да стабилизират собствената си валута.

Министър-председателят коментира и арестите на бившия му колега Бойко Борисов, пиарът Севделина Арнаудова и този на бившия финансов министър Владислав Горанов.

„Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европрокуратурата, но действията на двете институции са абсолютно различни – едната не иска да повдигне дори досъдебно производство и не може да интервюира г-н Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала, се вижда колко неефективна и неработеща в българската прокуратура”.

„Според мен е глупаво тактическо решение от страна на прокуратурата да се правят атаки срещу членове на кабинета”, заяви Петков по повод досъдебното производство, което е образувано срещу вицепремиера Асен Василев.

Джо Байдън ще участва в срещата на Европейския съвет в Брюксел

По повод това, че в днешната среща ще участва и президентът на САЩ Джо Байдън, Петков каза: „Много се радвам днес да чуя искането на Джо Байдън. Предполагам, че ще се говори да се засили състоянието на Източния фланг със съюзнически войски и това да бъде част от стратегията за показване, че Европа и НАТО са заедно, и че сигурността на всички ни е осигурена като работим заедно".

"Април месец вкарваме допълнителни 740 млн. лв. в помощи за цените на тока за бизнеса. Продължаваме да гарантираме, че цените на тока за битовите потребители няма да се покачат", каза още премиерът.

Извънредна среща на върха на НАТО

Днес европейските лидери се събират на среща в Брюксел. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, вариантите за помощ за Киев, както и темите за сигурността, отбраната и енергетиката. 

Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. Страната ни ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. 

Очаква се основна тема да бъде и решението на Русия държавите, обявени за "неприятелски", да плащат за доставките на природен газ в рубли. Редица страни вече реагирха. Германия например заяви, че това противоречи на сключените договори. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.