Украинският президент даде първо интервю за руски журналисти от началото на военните действия

Идва ли краят на войната в Украйна? В ключово интервю Володимир Зеленски каза, че страната е готова на компромис с Русия за Донбас. Досега Украйна твърдо отказваше да приеме откъсване на нейна територия от руснаците. 

Зеленски каза в интервю за руски медии, че би преговарял за всички аспекти на кризата, ако руските войници се изтеглят от Украйна. Зеленски определи обвиненията на Русия, че украинците имат химическо и биологично оръжие като "виц". 

Според президента е абсурдно да се говори и за "денацификация" на Украйна, в която няма нацисти. 

В ключовото интервю Зеленски каза още, че е готов да договори с Москва редица въпроси, като статутът на руския език в Украйна, пълната размяна на всички военнопленници, гаранции за неутралност на Украйна и гаранции за липса на ядрено оръжие на нейна територия. 

Любопитното е, че руските власти моментално излязоха със заповед към всички медии, да не съобщават за интервюто на украинеца.

А Зеленски настоя, че агресията на Русия срещу Украйна ще има "исторически последици за връзките между двата близки народа."

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.