Вече не са задължителни нито тестът, нито изолацията вкъщи

От днес Испания третира коронавирусната инфекция почти като нормално заболяване, подобно на грипа, предаде БГНЕС. Тези, които се заразят с коронавирус и развият само леки симптоми или изобщо нямат такива, могат да продължат да водят нормален живот. Вече не са задължителни нито тестът, нито изолацията вкъщи.

Предишните изисквания ще продължат да важат само за хората, изложени на риск. Сред тях са тези на възраст над 60 години, лицата с имунен дефицит, бременните жени и здравните работници. Това означава, че единственото, което е останало от някогашните драстични мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето региони в страната, е задължителното носене на маски на обществени закрити места, в градския транспорт, влаковете и самолетите.

В Галисия изискването да докажете, че сте ваксинирани, тествани или оздравели, все още се прилага при влизане в болници и старчески домове. В сила са и ограниченията за броя на гостите на една маса в ресторантите. Но те също отпадат от 9 април.

В Испания 7-дневната заболеваемост в петък беше 227 на 100 000 души население, като само 3,6% от всички болнични легла са заети от пациенти с COVID-19. Почти 85 на сто от жителтие на страната се считат за ваксинирани, а 51% са получили и бустерни дози.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.