Ще бъдат обсъдени промени в Закона за здравето за отмяна на извънредната епидемична обстановка

Извънредно заседание на здравната комисия в Народното събрание. Експертите се събраха, за да направят промени в Закона за здравето за отмяна на извънредната епидемична обстановка. Измененията ще бъдат гласувани в сряда в пленарната зала.

Новината за края на епидемичната обстановка от 1 април дойде в събота. Според здравните специалисти обаче голяма част от мерките трябва да продължат да се спазват - като носенето на маски и социалната дистанция.

Остават в сила изискванията към пристигащите у нас да предоставят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Няма обаче да се даде възможност за пълно спиране на пристигането от някои държави. Няма да се спира и работата на обществени обекти като кина, театри и молове.

При нужда от нови мерки право на това ще имат директорите на РЗИ и здравният министър по предложение на главния държавен здравен инспектор.

„Ще се даде възможност на здравния министър и директорите на РЗИ по места да се въвеждат регионални мерки при нужда”, заяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

Получава се вакуум между изтичането на извънредната обстановка и приемането на закона. В тази една седмица носенето на маски ще е пожелателно.

Очаква се днес да бъде обсъдена и реформата за премахване ролята на личния лекар. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор. Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие.

Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.