Продължава издирването на хора под развалините

Нови въздушни атаки и жертви на фона на преговори за мир между Русия и Украйна. Властите в Киев съобщават за жесток ракетен удар срещу град Николаев. Сградата на областната администрация е буквално разцепена на две. Десетки са евакуирани. 9 души от областната администрация са загинали, 22 са ранени, а 10 са пострадали по-леко. 11 души от сградата са били спасени. Все още се търсят хора под развалините.

По последни данни, войските на Украйна са си върнали контрола над ключовия град Ирпен, а руското Министерство на отбраната заяви, че намалява силата  на действията около столицата.

Минути след началото на работния ден ракета, пусната от самолет, удари областната администрация в Николаев. Губернаторът Виталий Ким публикува видео от момента на удара и снимка на сградата. Последва нова въздушна тревога и всички журналисти бяха евакуирани в бомбоубежище.

За да увери всички, че е жив Виталий Ким пристигна в укритието, за да даде пресконференция. „Провежда се спасителна операция. Има хора, които се издирват. 50 души са с различни наранявания, но са излезли сами от сградата. Двама са в болница”, каза той.

Губернаторът на Николаев се нарежда до Володимир Зеленски и Виталий Кличко по популярност в Украйна заради това, че лично ръководи отбраната на областта. Равносметката за изминалата нощ – два ракетни удара.

Едната ракета е паднала до детска площадка в жилищен район.

Разчистването на щетите продължи през целия дена. Наложи се изваждане на останките от ракетата от сапьори.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.