Москва настоява синьото гориво да се плаща само в руска валута, ЕС отказва

Ново напрежение около доставките на синьо гориво. Руският газ ще се продава само срещу рубли потвърдиха от Кремъл и допълниха, че новите правила ще бъдат обявени до дни. Европейският съюз обаче отказва да използва руска валута. Какво следва за Европа и каква е българската позиция – разказва Мия Димитрова.

Русия изглежда абсолютно твърда и безкомпромисна в решението си да продава газ вече само в рубли. От другата страна обаче Европейският съюз и страните от Г-7 остават също категорични, че няма да купуват руски газ в рубли. Въпреки че преди дни от ресорното министерство обявиха, че за България няма да е проблем плащането в рубли, към днешна дата не е ясно какви ще са стъпките на София на фона на позицията на Брюксел. От Кремъл обясниха, че ако не получат заплащане в рубли няма да дават „безплатно газ”.

Москва: Руският газ е най-добър

Администрацията на руския президент обясни, че това е единственият начин Москва да се предпази от санкциите, които Западът й наложи заради войната в Украйна.

„Компаниите трябва да разберат, че обстоятелствата се промениха и ситуацията се промени изцяло. Това се случи в резултат на икономическата война, водена срещу Руската федерация”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия няма да изнася газ безплатно, а страната обмисля нови начини за плащане на доставките, които да бъдат по-лесни и практични. Новите правила за разплащане трябва да бъдат обявени до края на месец март, уточни Песков.

„Компаниите трябва да разберат още, че трябва да използват валутите си - евро, долари, за да закупят рубли и да плащат за газа в рубли. Де факто няма промени. Това бяха инструкциите на президента и всички други опции ще бъдат прекратени на 31 март”, посочи той.

Евосъюзът обаче отказва да плаща за руския газ в рубли. От ЕК препотвърдиха становището на 7-те най-големи икономики в света, че това противоречи на вече сключените договори в „Газпром”.

Говорител на ЕК: ЕС отказва да плаща за руски газ в рубли

„Енергийните министри на Г-7 отхвърлиха искането на Путин доставките на газ да бъдат плащани в рубли. Те потвърдиха, че условията в договорите трябва да бъдат спазени. В повечето от тях изрично е споменато, че плащанията трябва да са в евро или в американски долари. Партньорите в Г-7 единодушно се съгласиха, че няма да изпълнят това искане”, заяви Тим Макфий - говорител на Европейската комисия.

Още преди дни от кабинета „Петков” обявиха, че евентуалното решение руският газ да се получава само чрез рубли не притеснява нашата страна. И все пак - България остава в една от най-неизгодните позиции заради изтичащия договор с „Газпром” и нуждата от преподписване.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.