Искането за това вече е внесено в Столичния общински съвет

Предложението бул. "Драган Цанков" в частта си пред руското посолство да се преименува на "Героите на Украйна" вече е официално внесено в Столичния общински съвет. За това съобщи журналистът Найо Тицин, който е подал искането в общината. Идеята е част от глобална инициатива, която призовава по този начин целия свят да направи Украйна част от своите столици, като символичен акт в подкрепа за украинския народ.

Тафров: Митрофанова премина всякакви граници, време е да си тръгне

Найо Тицин е убеден, че в СОС има голямо проевропейско и продемократично мнозинство, което осъжда агресията в Украйна и иска да даде подкрепа.

„Мисля, че много ясен знак от общинските съветници на София би бил ако преименуват отсечката, на която се намира руското посолство на „Героите на Украйна”. Няма да се наложи хората да сменят адресни регистрации, защото в тази отсечка се намира единствено посолството”, смята журналистът.

 

 

Мирно шествие в подкрепа на Украйна се проведе в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Петиция за преименуването на булеварди в раазлични европейски градове беше създадена от украинката Кристина Николаева. Тя е родом от Киев и е директор на комуникационна агенция. 

„На 24 февруари, още в първия ден на войната, опозиционният лидер на Дания предложи да се преименува улицата, на която се намира руското посолство в Копенхаген, на улица "Украйна". Идеята започна запалено да се дискутира в обществото. Малко след това същото се случи в Латвия, Литва, Албания, Норвегия, Чехия и Канада, като те дори вече преименуваха улиците на съответните посолства. Тогава с моите колеги разбрахме, че очевидно се заражда някакво течение, на което ние можем да придадем форма с помощта на професионалните си умения. Така създадохме проекта "Улица Украйна" и искаме да го разпространим по целия свят. Причината за тази война е, че според Русия, украинците не са истински народ, ние не сме истинска държава и не заслужаваме независимостта си. И това, което сега правят, е буквално да изтрият Украйна от картата. Това, което искаме да постигнем с този проект, е да задържим Украйна на картата, на различни места по света. Това е символичен акт. Ако хората искат да подкрепят Украйна по този начин - това е прекрасно, ако не - няма да ги убеждаваме. В България само за два дни, откакто петицията е активна, са събрани над 650 подписа. В Румъния са събрани над 1500. В Черна гора и Босна също са много. Като украинка, съм изключително благодарна на страната ви за всички бежанци, които прие. За това, че се грижи за тях, за хуманитарната помощ, която ни оказва. Не ми стигат думите да благодаря достатъчно. В такива моменти разбираш кой наистина ти мисли доброто. И това топли сърцето”, каза за NOVA Кристина Николаева.

Мария Захарова: В България се изостри антируската "шпиономания"

По думите на Найо Тицин има възможност преименуването да се случи и у нас, стига да има политическа воля за това.

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.