Москва подчерта, че си запазва правото на реципрочни мерки срещу страната ни

Русия си запазва правото да вземе реципрочни мерки след експулсирането на двама руски дипломати от България. Това се казва в разпространен днес коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

Руското посолство коментира обявяването на дипломати за персона нон грата

"Както предвижда дипломатическата практика, Руската федерация си запазва правото на реципрочни мерки", отбеляза тя. "Отново призоваваме официално София да прекрати участието си в лова на вещици. Това вреди на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, далеч по-естествен за руско-българските отношения", добави Захарова.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Говорителката заяви, че в България се е изострила антируската "шпиономания" и това става в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 4 април, както и в контекста на общото влошаване на отношенията между Русия и западните страни, най-вече със САЩ.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова също коментира шпионския скандал пред вестник „24 часа”.   

„Стига сте правили шоу! Русия не върши нищо незаконно на територията на България“, казва тя в интервюто си. И посочва, че антируската риторика в България стремително набира обороти, вече повече от година. Тя определя изгонването на руски дипломати от страната, като „тъмни петна” върху летописа на руско-българските отношения.

Източник: БТА