30-метровата кула е достъпна за посетители

Най-високата часовникова кула в страната, а вероятно и на Балканите, вече е отворена за туристи, съобщават от Общинско предприятие "Туризъм" в Ботевград.

Сградата, построена през 1866 година е емблематична за Ботевград. Издигната е по предложение на Мидхат паша по повод обявяването на село Самунджиево за околийски център Орхание. Архитектът се предполага, че е италианец или поляк, назначен от пашата. А строител е майсторът от с. Врачеш - Вуна Марков.

Часовникът е без циферблат, механичен и инсталиран след 1881 година. Оригиналните елементи се пазят в историческия музей в града. Прецизната механика е изработена от братята Атанас, Георги и Димитър Димкови–Халембакови от с. Горно Броди, Серско. Часовникът в кулата, който и днес ръководи живота на хората в Ботевград се поддържа от Цветан Вушовски от 1994 година насам.

Две години по-късно в кулата е поставена и камбаната, излята от братя Велеганови през 1883 г. Тя тежи 25 кг и се чува в радиус от 3 км. Първата камбана била донесена от Венеция, но не било позволено да се ползва, защото на нея имало крава и кръст, символи на християнската вяра.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.