Те блокираха бул. „Цариградско шосе”

Жители на Лозен излязоха на протест срещу ферма за ларви. Те се събраха на „Цариградско шосе” и настояват производството да се премести. Движението е блокирано. Те настояват фермата да се премести на ново място.

Жителите се опасяват, че от нея ще се носи неприятна миризма. Казват, процедурата за фермата е била изтеглена от екоминистъра Борислав Сандов на 14 март. За това поискаха неговата оставка.

Анна е дошла с детето си. Иска да го отгледа в среда с чист въздух. Но не смята, че това ще се случи. А била сигурна, защото, заради специфичното производство на фермата, от там се разнасяла неприятна миризма.

„Това, като производство, е екологично само за тези, които имат интерес от него“, смята Бисерка.

Според кмета на Лозен заводът трябва да се премести най-малко на три километра от населеното място. В момента бил на 500 метра. 

„Но това не е достатъчно, защото там районът се развива и там ще има бурно строителство. Ще има жилищни сгради“, сподели Георги Младенов.

Жител на селото е и депутатът  Евгения Алексиева. Казва, че фермата ще произвежда големи количества протеин без процедура по ОВОС.

„Те ще произвеждат 500 тона годишно протеини и 130 тона масла“, посочи тя.

Последва отговор от фирмата „Насекомо“. От там обясниха, че добиват висококачествен протеин от ларви на черна муха, като фермата е преминала през всички етапи по оценка на риска.

„Насекомото е тропическо, ние просто трябва да го отглеждаме в затворена среда, която не оказва никакво въздействие на околната среда. Имаме всички необходими разрешителни“, заяви директорът Камен Василев.

Василев добави, че технологията е нова за България, но напълно безопасна. И даде пример с подобни фирми на Запада.  

„Такива производства се разполагат в Европа на метри от жилищни сгради“, подчерта той.

Обратно на „Цариградско шосе“ протестът на хората от Лозен завърши с хоро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.