Олиото няма да изчезне от българските магазини, категоричен е той

За период от 12 месеца повишението на различните пазари в цените на зърното е над 50%. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS  изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. По думите му тенденцията в цените твърдо върви нагоре.

„През последните две седмици има леко успокояване и спад в цената. Зимата традиционно се очаква поскъпване на зърнените култури, но толкова стръмно покачване не сме имали. Заради поскъпването на брашното и пшеницата очаквано ще има увеличение и в цената на хляба. Поскъпването обаче няма да е като това при пшеницата”, обясни той.

След месеците март и април се очаква леко поевтиняване на пшеницата, заради предстоящата нова реколта, каза още той.

С 3% поскъпнаха основните храни у нас заради войната в Украйна

Друга стока, чиято цена също върви нагоре, това е захарта. „Тя не поевтинява, при всички положения ще поскъпне и у нас, това даже вече се случва”, обясни Симов.

По отношение на олиото, то продължава да бъде далеч над нивата, на които бяхме свикнали, коментира изпълнителният директор.

Георги Ганев: Ако свърши войната, цените ще се укротят, но няма да спаднат

„За щастие при нас олио има. Има региони в Европа, където олиото не достига, следствие липсата на суровини. Украйна е най-големия производител на слънчоглед в света, началото на конфликта промени и ситуацията на международните пазари. Няма как олиото да изчезне от магазините в България, но ще бъде на много по-високи цени”, каза още Васил Симов.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.