Сред убитите има и деца

Нова трагедия с мирни граждани в Украйна. Властите съобщиха за десетки убити на железопътна гара в района на Донбас. Сред тях има и деца.

Президентът на Украйна нарече руснаците "зло, което отново избива мирни граждани", а Москва за пореден път отрече да има нещо общо.  

Гарата в Краматорск е била пълна с хора в последните дни. Градът е център, от който жителите на Източна Украйна се евакуират заради очакването Русия да предприеме голяма офанзива в Донбас. Ракетите сутринта, като пръснали касетъчни заряди, предназначени да поразят жива сила. Телата на убитите лежаха по пейки, на улицата пред гарата и на пероните край самата линия.
 

"Имаше много убити и ранени по земята. Дойдоха полицаи, линейки, пожарната служба. Беше истински ад. Хората имаха рани от шрапнели", заяви говорителят на общината Александър Кочура.

“Руснаците имат разузнаване и знаят, че това е гарата на града и е пълна с хора. Бомбардират всичко - цивилни обекти, критична инфраструктура, болници - всичко”, обясни губернаторът на Донецка област Павло Кириленко.

Русия отрича да са обстрелвали Краматорск.
 
"Нашите въпръжени сили изключват употребата на такова оръжие от руската армия. Нямат ракети от този тип. Нямаше бойни мисии в Краматорск и не бяха планирани такива", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украинските медии твърдят, че са снимали в Беларус как Русия транспортира такива ракети към Украйна.

Днешният случай идва след поредните сигнали, че руската армия е измъчвала или убивала мирни граждани в поне няколко населени места в Киевска област. Минути след като пристигнаха в Киев, председателят на Еврокомисията и първият дипломат на Съюза посетиха масовите гробове в град Буча.

КАРТАТА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ: Боеве има основно в Източна Украйна

"Немислимото се случи тук. Видяхме жестокото лице на армията на Путин", сподели Урсула Фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

A редица държави от цял свят започнаха да изпращат тежко въоръжение в помощ на Украйна. Словакия качи на влакове своите зенитни комплекси С-300, които поеха към съседната страна. Русия се закани, че няма да позволи такива доставки. Но словаците пратиха ракетите и казаха, че ще ги заменят американски системи. Оръжие на стойност над 200 милиона евро изпрати и Естония. Сред доставките имаше оръдия и голямо количество снаряди и патрони. Дори далечна Австралия започна скъпа операция за изпращането на бронирани машини.

"Пращаме като дарение на Украйна 20 бронетранспортьора БушмАстър. Искаме да им помогнем да изтласкат руснаците от своята страна възможно най-бързо", посочи Питър Дутън, министър на отбраната на Австралия.

Австралийците казват, че Украйна е поискала точно такива машини, които предпазват екипажа, ако настъпят мина.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.