Държавата насочва парите за високоскоростен интернет в слабо населените райони

Държавата и телекомите в спор кой да изгради 5G мрежата. Причината са корекции в Плана за възстановяване и устойчивост. В предишната версия на Плана за възстановяване и устойчивост голяма част от средствата трябваше да отидат за телекомите. От своя страна те щяха да ги използват за развитие на 5G мрежата.  Сега обаче сумата от 632 млн. лева се разпределя така: 317 млн. лева за Държавна интернет мрежа и 315 млн. лева за високоскоростен интернет в слабонаселените райони.

Така държавата има амбиции да осигурява интернета на още повече общини. В момента мрежата достига до 129 от 265 общини. Едва в 80 от тях има високоскоростно оборудване.

С последната корекция нещата се промениха, като държавата насочва парите за високоскоростен интернет в слабо населените райони и Държавна интернет мрежа. Тя е известна още като Единна електронна съобщителна система и осигурява интернет на 129 общини. Целта е те да се увеличат до 265. А на нейна база да стъпи разширението на 5G мрежата от телекомите.

“Планирана е по такъв начин тази мрежа, че да може да се покрият сайтовете, които имат операторите, за да може да се надгради с 5G, което не е направено до момента с тази преработка на плана”, заяви Андреана Атанасова, „Алианс на технологичната индустрия”

Правителството е на обратната позиция – работа на телекомите е да изграждат високоскоростната мрежа.

 „5G мрежите трябва да бъдат развивани от телекомите така както предварително са заявени от момента от който те са получили разрешението от Комисията за регулиране на съобщенията”, посочва Николай Събев, министър на транспорта  и съобщенията.

Министър Събев отговори и на критиките, че по този начин държавата си прави свой телеком. „В никакъв случай. Никога не сме имали предвид. Никога, никога”, категоричен е министър Събев.

А телекомите предупреждават – инвестицията в 5G мрежите ще я усетим чрез по-високите цени на услугите.

„Като най-краен клиент със сигурност ще имате по-скъпа цена на услугата, която ще получавате след време, защото тези инвестиции, които са необходими + неминуемо ще трябва да се възвърнат от крайния клиент”, подчерта Андреана Атанасова, „Алианс на технологичната индустрия”.

От редактирания план изобщо е отпаднало и финансирането на 5G покритие по основните автомобилни пътища у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.