Мартин Георгиев разказва любопитната история на селото

260 години след написването на „История славянобългарска" и у нас започват масови преписи на книгата на Паисий Хилендарски. В троянското село Гумощник всеки гост на читалището, носещо името на Отец Паисий, става част от тази кампания. Мартин Георгиев разказва любопитната история на това населено място, която освен Паисий е свързана и с „Титаник".

Село Гумощник е събирателен образ на две несъвместими истории – преписването на „История славянобългарска" и годишнина от жертвите на „Титаник". Това село е дало най-много жертви от цяла България – осем на брой, а паметник е посветен на тази трагедия.

24 години по-късно: Как се промениха актьорите от „Титаник” (ГАЛЕРИЯ)

В момента в селото живеят около стотина жители сега, но в миналото са близо 5 000. Гумощник е популярно преди всичко с факта, че това село дава най-много жертви след потъването на „Титаник". „Имам дядо, който е бил там, обаче закъснява за курса на „Титаник", изпуска го и остава жив”, разказва Неда Иванова.

Почти всеки в Гумощник знае за осемте жители, загинали на презокеанския кораб. Най-популярна, обаче е историята на двама мъже – приятели, оставили бременните си жени в селото и тръгнали за Америка. 

„Жената на Лазар Минков ражда момиче. Кръщават я Лала - на загиналия й баща. Жената на Пейо Колчев пък ражда момче. Кръщават го Пейо. Растат, порастват, залюбват се вземат се и всички казват, че съдбата така е решила. Така се ражда един прекрасен учител, директор и прекрасен човек”, казва Ангелина Георгиева – секретар на читалището в Гумощник.

Най-ранният препис на Паисиевата история в Национална библиотека

Така, тази история, свързана с „Титаник", дава на Гумощник славата на един от важните килийни учебни центрове. 110 години след потъването на парахода школото е възстановено и изглежда така, както е изглеждало преди век.

Днес Ангелина Георгиева се чувства длъжна да продължи традициите на Гумощник в основното образование. Затова в годината, когато се отчитат 260 години от написването на „История славянобългарска", в читалището започна препис на книгата на Паисий.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.